[...] tą część: Z jednej strony są osoby, dla których jakość i pochodzenie jest na pierwszym miejscu. & Po drugiej stronie są osoby, dla których liczą się tylko liczby. BTW, tj.białko, tłuszcze i węglowodany. Kaloria to kaloria i nie ma znaczenia z jakiego pochodzi źródła, czy jaka jest jej jakość. Dieta opierająca się na ‘IIFYM’ z samego założenia [...]
[...] wyczuciem, co jest im potrzebne, pobierają tlen i pożywienie niezbędne dla zdrowia, wydalają zaś toksyny, z których część wraca znowu do włośniczek. Ale obumarłe komórki, białko krwi i inne trujące substancje muszą być usunięte przez system limfatyczny. A pracę tego systemu pobudza głębokie oddychanie. Zdrowie komórek naszego ciała zależy od [...]
[...] zewnątrz. Są to liczne związki organiczne; mające w cząstce co najmniej 1 grupę aminową (NH2) i jedna grupe karboksylową (COOH). 23 aminokwasy to składnik białek (aminokwasy białkowe), ok. 150 innych (aminokwasy niebiałkowe) występują głównie u roślin i drobnoustrojów , np. allicyna; są substancjami macierzystymi pewnych hormonów, witamin i in. [...]
[...] i po treningowych, im później tym liczba węglowodanów w posiłkach powinna ulegać zmniejszeniu. 3. W ostatnim posiłku nie jemy praktycznie węglowodanów jest to posiłek białkowy, mówię "praktycznie", ponieważ nawet w chudym twarogu takie się znajdą (mało, - ale zawsze coś). 4. Przed treningiem należy zjeść dużą ilość węglowodanów [...]
[...] do budowy mięśni zależy od ilości białka i energii w posiłku. Jeżeli nie dostarczy się wystarczającej ilości energii niezbędnej do syntezy białka ustrojowego z źródeł pozabiałkowych, to białko zostanie użyte do celów energetycznych. I tak w przypadku posiłków składających z 15% białek, ilość zatrzymanego w ustroju azotu jest tym większa, im [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] jest odpowiednio zbilansowana dieta (początki są oczywiście trudne – ale warto poświęcić czas na ten aspekt). BIAŁKO W organizmie człowieka masę stanowi do 20% właśnie białko (mam na myśli oczywiście aminokwasy, które go budują – a jest ich jak zapewne wiecie 22 i każdy ma swoją rolę w syntezie mięśni zarówno gładkich jak i poprzecznie [...]
[...] MC: 150 (więcej nawet nie próbowałem przez kłopoty z kręgosłupem, przepuklina jądra miażdżystego) - ostatnio (6 miesięcy) stosowana suplementacja : sporadycznie jedynie białko oraz carbo plus witaminy i minerały - [...]
[...] przez 1.818. (70kg * 1.818 = 126g). To twój potencjalny przyrost masy! (Co?) Tak, gdybyś mógł kontrolować wszystkie czynniki metaboliczne, jest to ilość tkanki opartej o białko, którą mógłbyś zyskać w ciągu jednego dnia. Nie oszukujmy się - to nie zawsze jest łatwe. Hormony anaboliczne i kataboliczne kontrolują PTOR. Równowaga pomiędzy [...]
[...] korzyścią tych produktów jest wygoda. Ciężko jest jeść często i dostarczać wystarczającą ilość pełnowartościowego białka z jedzenia, więc te suplementy (gainery, carbo, białko) są świetne, gdy nie masz czasu na zjedzenie normalnego posiłku ale nie są lepsze niż normalne jedzenie, bez względu na to, co jakiś spec od suplementów mówi. [...]
[...] obciążamy nerek większą ilością białka, o i oszczędzamy na kasie. Jako, że zależy mi na przyroście czystych mięśni - trenuję od ok. 20 lat - testowałem różne konfiguracje białkowe i nie zauważyłem na sobie specjalnych różnic, czy jadłem 0,8 grama na kg, czy 1,5 grama na kg wagi ciała. Cały tekst z filmu udało mi się wyeksportować do pliku [...]
[...] tylko dostarcza węglowodanów w celu uzupełnienia glikogenu, lecz także aminokwasów wykorzystywanych do naprawy mięśni szkieletowych i syntezy nowej tkanki mięśniowej. Model białkowo/węglowodanowo/kreatynowy jest znacznie lepszym mechanizmem budowy w kulturystyce, gdyż nie tylko dostarcza budulca w postaci aminokwasów, ale również zapewnia [...]
[...] piersią niemowlę otrzymuje zaledwie l procent całkowitej ilości kalorii z białka, ale w ciągu sześciu miesięcy podwaja swoją wagę urodzeniową. Dzieje się tak dlatego, że białko z mleka kobiecego jest białkiem bardzo dobrej jakości i łatwo się wchłania. Jeżeli będziemy jeść białko dobrej jakości, to optymalna jego ilość wynosi 35-85 gramów [...]
[...] Drugie badania z kolei pokazuje, że takie same efekty jak spożywanie każdej porcji kreatyny z ogromnymi ilościami cukrów - można osiągnąć spożywając kombo węglowodany + białko!. Węglowodany - a w gruncie rzeczy insulina -> nasila gromadzenie kreatyny. Niestety w tym badaniu używano dużych ilości węglowodanów i kolejne badanie potwierdza,że: [...]
[...] tylko dostarcza węglowodanów w celu uzupełnienia glikogenu, lecz także aminokwasów wykorzystywanych do naprawy mięśni szkieletowych i syntezy nowej tkanki mięśniowej. Model białkowo/węglowodanowo/kreatynowy jest znacznie lepszym mechanizmem budowyw kulturystyce, gdyż nie tylko dostarcza budulca w postaci aminokwasów, ale również zapewnia [...]
[...] celem jest oczywiście redukcja,redukuje się już 8tyg i planuje jeszcze około 4. DIETA: Posiłek nr 1 Białko jaja kurzego 250g Płatki owsiane 140g Żółtka jaja 40g 30g odzywki białkowej Posiłek nr 2 Ryz 65g Mięso z piersi kurczaka bez skóry 165g Oliwa z oliwek 5g Warzywa Posiłek nr 3 Ryz 65g Mięso z piersi kurczaka bez skóry 165g Warzywa Posiłek nr [...]
[...] fakty ). Ponoć potrafi dać to piorunujące efekty wykonując trening siłowy bezpośrednio przed rozpoczęciem okienka żywieniowego i dostarczeniu natychmiast po nim odżywki białkowej o możliwie najwyższej czystości ( preferowane izolaty >90% ). Sposób ten łączy też w pewien sposób dwa wydawałoby się nie dające się połączyć procesy - masę i [...]
[...] nas mięso zostało napompowane wodą, jest napis "produkt wysoko wydajny", który też nie wszyscy producenci umieszczają na opakowaniach. Cała zaś gama dodatkowych preparatów białkowych, zmodyfikowanych soi, środków żelujących ukrywa się pod symbolami "E" z trzycyfrową liczbą. Okazuje się jednak, że inspektorzy Państwowej Inspekcji Handlowej po [...]
[...] askorbinowy - zwaiazek o silnych właściwościach redukcyjnych - działa antyoksydacyjnie - pełni zasadnicze funkcje w procesach oksydoredukcyjnych ustroju. Jest aktywatorem białkowej przemiany aminokwasów aromatycznych, przez fosforylację glukozy wpływa na syntezę hormonów steroidowych kory nadnerczej i syntezę insuliny.Jest nieodzowny w [...]
[...] a zwłaszcza układu krążenia wpływają na metabolizm chromu. Niedobór: Niedobór chromu występuje rzadko i pojawia się w niektórych rejonach oraz przy diecie ubogiej w białko zwierzęce. Przy deficycie występować mogą: - bóle głowy - drażliwość - nudności - nastroje depresyjne - niepokój - stany lękowe - zmęczenie - nietolerancja na glukozę [...]